3 Temmuz 2010 Cumartesi

SSH ve firefox ile uzaktan çalışmak

Uzak bir bilgisayara terminal ve firefox kullanarak nasıl ulaşacağımızı anlatmaya çalışacağım. Bu adımlar Ubuntu (linux) üzerinde yapılmıştır.

Terminali açıp,
ssh -D 9999 kullanıcı@uzakmakine.com
şeklinde bir komut giriyoruz. Burada "kullanıcı" uzak makinedeki giriş yapacağınız kullanıcı adı. "uzakmakine.com" ise makine(server)nin adresi veya IP adresi olmalıdır.

Ardından firefox'u açıp şu ayarları yapıyoruz;
Düzen -> Seçenekler -> "Gelişmiş" sekmesi -> "Ağ" sekmesi -> Ayarlar -> "Vekil sunucu ayarları" seçilir -> "SOCKS sunucusu" kısmına "localhost", onun yanındaki "port" kısmına da "9999" yazılır -> "SOCKS v4" seçili olmalıdır -> "Vekil sunucu kullanma" kısmında "localhost, 127.0.0.1" yazmalıdır -> "Tamam"a basılıp ayarlar kaydedilir -> ayarlar penceresi kapatılır
(bu ayarları bir kez yapmanız yeterli, vekil sunucu ayarlarını değiştirince firefox bunları hatırlayacaktır)

Artık firefox'un adres çubuğuna uzak makinenin IP'si yazıldığında localhost üzerinde ne varsa o gelmelidir.

NOT: benim gibi önce bir sunucuya oradan da başka sunucuya ulaşmak istiyorsanız ssh komutunu iki seferde de yukarıdaki gibi kullanmak faydalı olacaktır.

Çalışmanız bittikten sonra firefox'u eski haline getirmek için;
Düzen -> Seçenekler -> "Gelişmiş" sekmesi -> "Ağ" sekmesi -> Ayarlar -> "Vekil sunucu ayarlarını otomatik tanı" seçilir -> "Tamam"a basılıp ayarlar kaydedilir -> ayarlar penceresi kapatılır

Sunuculardaki hesapları kapatmak için terminale;
exit
komutu verilir. Ya da basitçe terminal kapatılır :)

Umarım faydalı olmuştur.

Hayırlı işler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder